In deze vierde van vijf posts gaan we nader in op de methode ‘SWIFT’.
SWIFT (Structured What If Technique… ”wat als” scenario) – B.9. van de ISO 31010
Naast de reeds eerder geschetste methodes, Brainstorm, Delphi, Interview en Checklist biedt ook de zogenaamde SWIFT-methode een geschikt handsvat om de risico’s die binnen en organisatie met betrekking tot onafhankelijkheid c.q. onpartijdigheid bestaan, in kaart te brengen, alvorens deze te elimineren. De SWIFT-methode (Structured “What-If” Technique) heeft zijn oorsprong in de petrochemische industrie. Het werd als simpel en snel alternatief voor de HAZOP-methode (B.6. van de ISO 31010) ontwikkeld. HAZOP staat voor HAZard and OPerability en bij deze methode om risico’s te identificeren wordt een omvattend systematisch onderzoek (studie) uitgevoerd. Bij SWIFT wordt er een workshop georganiseerd, vergelijkbaar met een brainstorm-meeting. Het verschil zit daarin, dat er tijdens een SWIFT-workshop niet van de bestaande situatie binnen een bedrijf wordt uitgegaan, maar dat de deelnemers door veronderstellingen en geschetste denkbare scenario’s op andere gedachtes gebracht worden. Doordat de leider van de bijeenkomst bijvoorbeeld vraagt: “Wat als we vanaf nu al ons gereedschap altijd bij één van onze grote klanten gaan huren, zou dat een bedreiging van de onafhankelijkheid zijn? Onder welke condities zou het dat niet zijn? Door deze manier van het triggeren, leveren de deelnemers andere bijdragen dan wanneer er vanuit een bestaand scenario naar antwoorden gezocht moet worden.
Benodigde input
De workshop moet zorgvuldig voorbereid worden. Waarop een antwoord gezocht wordt, dient van te voren duidelijk te zijn. Voor het behalen van een nuttig resultaat, is het handig om het onderwerp in onderdelen op te splitsen. Voor de onafhankelijkheid en onpartijdigheid valt te denken aan een onderverdeling op diverse terreinen waarop zich risico’s kunnen voordoen: komt de onafhankelijkheid in het geding door relaties met klanten, doordat bestuursleden aandelen hebben van bedrijven van concurrenten, doordat een dochterorganisatie in het buitenland is overgenomen, etc.
Het proces
De leider van de workshop dient de discussie continu te prikkelen: “Wat als…”, “Wat zou er gebeuren als..”, “Zou iets of iemand…”, “Wie van jullie heeft ooit …”. Het is de bedoeling dat hij telkens de onderzoekersgroep aanzet om weer in een andere richting te denken. De op deze wijze vergaarde uitkomsten mogen afsluitend gerangschikt worden.
De output
De SWIFT-methode levert een risico-register met naar risico gerangschikte acties op. Deze acties of taken leveren de input voor een plan van aanpak om de risico’s te elimineren of te minimaliseren.
André Wisselink
Sinds 1991 actief in certificatie en inspectie. Richtte in 1996 zijn eigen inspectiebedrijf op waarvoor in 1999 accreditatie werd behaald. Sinds 2008 actief als consultant voor ISO/IEC 17020. Vragen? Stuur een E-Mail !
Laatste posts van André Wisselink (alles)
- Nu ook 17020 QUICK-SCAN - 23 februari 2024
- Wereld Accrediatiedag 2023 #WAD2023 - 2 juni 2023
- Nieuwe versie van het RvA Toelichtingsdocument T021 (monsterneming) - 27 mei 2023